Posted By: termit (termit) on 'CZmsdos' Title: Re: kdyz tu tak melete o JAMu Date: Tue Nov 5 17:37:47 1996 > > Ahoj vsichni v diskusi, > > kdyz se tu uz tak mluvi o tom JAMu, mohl byste mi nekdo sdelit, jak to > vlastne > chodi, jak dobre to komprimuje, jak je to rychle, kolik to zabira pameti, > jestli je to spolehlive a nepada to, atd. pripadne, jak se to snasi, nesnasi > > s Win95. > > > dekuji Walker > Komprimuje to rozhodne lip nez Stacker (o drvspace ani nemluve), autor udava prumerne ratio 2.4 z praxe vim, ze jde pohodlne dosahnout 2.1 (bezna struktura souboru) v pameti to zabira kolem 43kB (nevim ted presne, taky zalezi na tom, zda jsou na zkomprimovanym souboru pouzity 8k nebo 4k clustery - nejmensi velikost v pameti je asi 28kB, dale je potreba brat v uvahu buffers atd...). Programy, ktere maji hodne souboru chodi z jam disku mnohem rychleji nez za pouziti cache s nastavenym doprednym ctenim. Spolehlivy je to dost, ma to vlastni opravny a obsluzny utilitky (jchkdsk, jmax atd...). Z Win 95 zkusenosti nemam, ale v dosovym rezimu to bude chodit jako kazdy jiny rezident. Velka vyhoda je v tom, ze si na zacatku muzes vytvorit pouze maly zkomprimovany soubor (komprimace se provadi nad souborem, ne nad drivem) a ten postupem casu zvetsit az na maximalni danou velikost (zavisi na stupni komprese a clusterech - logicky disk vytvoreny nad souborem nemuze mit vetsi velikost, nez 512MB). Vim o trech lidech, kteri to v podstate bez problemu pouzivaji na masine tridy 386 dx s 80MB diskem (pristupova doba a prutahova rychlost se pouzitim jamu zretelne zlepsi....cim pomalejsi disk tim zretelnejsi je zrychleni) vic jak rok. Ja sam mam na disku asi 30MB jamovany soubor a v nem mam dobre zkomprimovatelne soubory (napr. slovnik , ruzne velke textove helpy, mapy odysseus atd...), predtim jsem je mel zabalene rarem a pro kazde pouziti jsem to rozbaloval, ted to zabira asi o 5 MB vic a je to primo pristupne. Termit...