Posted By: CePal () on 'CZscience' Title: Re: Spotreba lednicky dle naplneni Date: Mon Oct 8 10:58:04 2012 Problem neni v tepelne kapacite, ale v tepelne vodivosti - vzduch je vpodstate izolant, takze lednicka musi znacne podchladit vymenik, aby se pres tepelne izolujici vzduch ochladily i potraviny. Proto i v chladnicce (ktera nema za ukol niz zmrazovat) ma vyparnik teplotu hluboko pod bodem mrazu a samozrejme to stoji daleko vic energie, nez kdyby stacilo chladici medium adiabaticky zchladit treba na +2 stupne. Moderni lednicky maji ruzne triky - napriklad ventilatory s nucenym obehem pres vymenik, kde vyparnik neni primo vymenikem, je to vicestupnove, aby se zamezovalo namraze atd... Pri nucenem proudeni se daleko rychleji ochladi vetsi mnozstvi vzduchu, ktery pak ochlazuje potraviny. Mam pocit, ze tam nejak carujou i s vlhkosti, aby potraviny v lednici nevysychaly a zaroven neplesnively, ale detaily uz si fakt nepamatuju. Nejnizkoenergetictejsi MRAZNICKY maji dva kompresory, dva chladici okruhy a dva ventilatory (nektere mozna tri, nevim). Jeden na mrazak a jeden na chladak, takze jsou to vlastne dva kompletne oddelene systemy, pouzve vyuzivajici jednu spolecnou stenu k snizeni tepelnych ztrat (vlastne tepelnych zisku :-D ). A posledni poznamka, ktera by mela laika napadnout: neni zas tak podstatne, jestli lednicku otevru na 5 sekund, nebo na 5 minut (za 5 minut potraviny nezteplaji prakticky vubec a vzduch se vymeni celkem bleskove, pokud tu lednicku jen nepootevru), mnohem pozitivnejsi pro usporu energie je nelezt do lednice kazdou chvili. Naopak, oteviranim a zaviranim kvuli kazde potravine virim vzduch a urychluji vymenu vzduchu v chladnicce. Takze si vybalim nakup na linku, a pak ho najednou celej nasoupu do lednice. Kdyz varim, vyndam si i potraviny, ktere budu potrebovat az za chvili (ale ne za pul hodiny, protoze to se mi ohreje potravina, coz jednak zrychli jeji kazeni a jednak ji pak lednicka musi samozrejme ochladit, a tady uz hraje roli tepelna kapacita. Samozrejme u mrazaku je dost podstatna i ta doba otevreni a vyndavat si potraviny, ktere budu potrebovat za 15 minut, pokud tedy cast z nich hodlam vracet zpatky, neni moc moudrej napad :-). A taky je u mrazaku mnohem zasadnejsi, jak kvalitne tesni tesneni kolem dveri, sebemensi skulina (nerkuli pokud budou dve, jedna dole a jedna nahore) zpusobi velmi zasadni a) namrazovani a b) zvednuti inkasa za elektrinu (tohle docela zasadne plati i u chladnicky a navic je to tam o to nebezpecnejsi, ze zadna namraza cloveka neupozorni, ze chladnicka netesni)... Mam pocit, ze to magneticke tesneni by se melo menit s intervalem cca 5 let, ale tou delkou si nejsem jistej, pamatuju si ovsem, ze je to relativne velmi kratkej ve srovnani s zivotnosti resp. intervaly poruch lednicek/chladnicek/mraznicek... > > Druha vec je, ze vzduch ma tusim pomerne vysoke merne teplo (nebo jak se > to > > jmenuje, proste energie nutna k ohrati 1 kg hmoty o 1 stupen), a proto je > > zchlazeni vzduchu slozitejsi, nez ochlazeni treba vody? > > Jmenuje se to merna tepelna kapacita a vzduch ji ma 4x mensi nez voda. Ale > to > je na kg hmotnosti. Vzhledem k tomu, ze vzduch ma asi 800x mensi hustotu nez > > voda, tak celkove je asi 3000x rychlejsi ochladit lednicku vzduchu, nez > lednicku plnou vody. > Radecek CePal