Posted By: uz_zas (po cem nic, je hned) on 'CZscience' Title: Re: Cukr Date: Sat Jan 17 16:14:44 2004 Hola ! Takze jak to vlastne je- rovinu polarizovaneho svetla staceji latky, ktere jsou chiralni, tzn. maji jeden (nebo vice) atomu, na kterych jsou navazany 4 (nebo vice) ruzne substituenty. Nejjednodussi priklad je asi H | Cl --- C --- Br | F Jde o trojrozmernou molekulu: Cl a Br jsou pred uhlikem smerem k nam a uhel Cl-C-Br je ca. 109 stupnu. H a F jsou za uhlikem (smerem od nas) a take sviraji uhel 109 stupnu. Protoze muzeme sestavit dve molekuly tohoto slozeni, ktere jsou si zrcadlovym obrazem, ale z jedne nelze pouhym otocenim udelat druhou, je uhlik v teto sloucenine CHIRALNI. No a kdyz se nam podari oddelit tyto dva zrcadlove shodne izomery, pak kazdy z nich bude otacet rovinu polarizovaneho svetla o stejny uhel, ale opacnym smerem. Proto pojem "levotocivy" a "pravotocivy". Tuto "tocivost" ovsem nelze predpovedet, musi se vyzkouset. Proto se preslo k tzv. Fischerove projekci a podle ni se molekuly oznacuji jako D- a L-. Do detailu nejdu, ale vsechny aminokyseliny, z nichz se skladaji pozemske :-) bilkoviny, jsou L- aminokyseliny. Presto existuji bakterie, ktere vyrabeji nebo umeji metabolizovat (sezrat) nektere D- aminokyseliny. A s cukry je to podobne: prakticky vsechny maji aspon jeden atom, na kterem jsou navazany 4 ruzne skupiny. Ovsem cukr (treba sacharoza) s opacnou tocivosti by se musela vyrobit chemickou cestou a jestli by byla sladka, o tom docela pochybuji, protoze nase receptory na jazyku jsou "delane" na prirodni cukry. Dale by byla "opacna" sacharoza nestravitelna, coz by znamenalo, ze by se (patrne) nevstrebavala ve strevech a tedy by se vylucovala stolici, podobne jako treba siran sodny :-) (Tedy i kdyby byla sladka, clovek by z ni nejspis dostal sracku :-) ) A ted te zklamu: ethanol nemuze byt levo- a pravotocivy, protoze nema zadny chiralni atom. Nejjednodussi opticky aktivni alkohol je 2-butanol (nedoporucuji ke konzumaci ani D-, ani L-formu). Jestli nekdo zkousel vyrobit "opacnou" sacharozu nevim. Ovsem obsahuje 2 (3?) opticky aktivni atomy, tzn. byla by docela makacka udelat ji (pokud chce clovek dosahnout ve vyssim nez 50% teoretickem vytezku jeden z izomeru D-,L-, musi pouzit chiralni vychozi latky). Pri normalnim postupu vzniknou 50:50 oba izomery a ty se museji delit: a) rucne, delenim krystalu (D a L krystalizuji zvlast) b) pouzitim chiralniho pomocneho reaktantu c) chromatografii s chiralnim rozpoustedlem nebo na kolone s chiralni naplni d) (moznosti je vic, uz si to nepamatuju) Toz zdarec. Honza > Zdar, > ze teoreticky existuji pravotocive bilkoviny a ze veskery zivot na zemi je > zalozen na levotocivych, to uz jsem slysel mockrat. A vy urcite taky. > Ve Feynmenovych prednaskach jsem se ale docetl, ze existuji i pravo a > levotocivy cukr. Prirodni je kompletne levotocivy. Ciste chemickou cestou se > da vyrobit smes, kde je rovnomerne zastoupen levo i pravotocivy cukr. Ty je > mozne od sebe separovat. Potud je jeste jasno. > Ovsem pravotocivy cukr pry nemuze zadny zivy organismus na Zemi vyuzit. > Zajimalo by me tedy, jestli je sladkej a pokud ano, co by to provedlo v tele > diabetika - vsechna ta umela sladidla jsou pouze nedokonala chutova > nahrazka, > aspon jsem ten dojem ziskal, kdyz jsem si parkrat omylem "smlsnul" na > diaproduktech. Mozna by to stalo za to. A co teprve kdyby existoval > pravotocivy ethanol! :-) Jako abstinent to nedokazu pochopit, proc kdo pije, > ale nebyla by mozna od veci whisky, kterou se nemuzes opit :-) (Nebo > libovolny jiny destilat). > Vyrobit pravotocivy protein (afaik) neumime, ale ten cukr jo. Mozna by to > stalo za to zkusit. Nevite, jestli na tohle tema uz nekdy nekdo neco > zkousel? > > - > Clovek je nejpomalejsi zname zarizeni typu I/O. > Quasimodo Ma sice mnohem silnejsi motor (270 kW) nez bezny automobil a bezchybne pevne vedeni v zatackach, ale pritomnost tachografu a hydraulicka prevodovka s maximalni rychlosti 80 km/h tyto vyhody zase rusi, stejne jako nutna pritomnost zeleznicni trati (motorovy vuz rady 810, drive M152).