Posted By: Jedlin (Music is my life) on 'CZsf' Title: Dan Simmons: HYPERION Date: Tue Jan 7 09:15:35 1997 Ahojky lide! Jedlin je tu zas :-) Kdyz jsem precetl na obalce knihy, ze ji kritici prirovnavaji k Dune od Herberta (vim ze vsichni vite od koho, ale ja si to musim vychutnat), malem jsem ji zahodil. Rikal jsem si: Jak si dovolujou srovnavat nejakou knihu s Dunou ... to je prece rouhani :-) Ale nebylo ... teda ... vlastne mozna jen trochu. Tato je kniha je srovnatelna s Dunou prinejmensim v tom jak vtahne do deje. A tento dej je naprosto fantasticky ... skvele vykreslena atmosfera vesmiru podle predstav autora. Pripominal mi vesmir Asimova, ale byl stejne o necem jinem, pripominal mi vesmiry jinych autoru (i Herbertuv), ale stejne zustaval originalni. Pribeh zacina tim, ze se ctenar seznami s jednim z hlavnich hrdinu, nejakym politikem. Hrdinu je sedm ... a maji za ukol jednoduchou vec ... zachranit svet :-) Byli vybrani cirkvi Stira (toho s tim jedovatym ocasem) pro Pout do Hrobek casu. Vybrani byli z ruznych planet, maji ruzne vyznani, povolani: jestli si je budu pamatovat: byvaly plukovnik, basnik stary skoro tisic let, soukroma detektivka, templar, rimskokatolicky knez, zidovsky vedec a ten politik - konzul. Jsem dobrej, pamatuju si je vsechny :-) Ta zkaza sveta je kupodivu stir ... teda Stir. Nikdo nevi kdo ho vyrobil, nikdo nevi ceho vseho je schopen, jenom se vi jak vypada ... je vysoky, cely je z nejakeho chromoplastu cico, ma ctyri ruce, je cely stetinaty od ostnu co jich ma vsude po tele. Jedno je ale jiste ... rad zabiji, vlastne nikdo nevi jestli rad ... ale zabiji. Nejakym zpusobem ovlada cas, takze je neuveritelne rychly a smrtici. Doted ho drzeli na miste Hrobky casu ... ale ty zacinaji povolovat ... a Stir ma celou planetu Hyperion pro sebe. Hrdinove si cestou vypraveji sve pribehy, ktere je poutaji k planete Hyperion, nebo ke Stirovi. Kazdy ten pribeh je originalni ... desivy ... a tak opravdove pusobici, ze jsem vzdy kdyz jsem ho docetl, musel vydechnout uvolnenim. Situaci komplikuje valka s Vyvrzenci, blize se o nich dovite z knihy :-), a nejake politicke a (ted se podrzte) pocitacove machinace. Je tu ale jedna spatna sprava, po ktere jsem docela byl zklaman ... tato kniha ma pokracovani ... a to vyjde az koncem tohoto ledna :-((((( Jiank je kniha naprosto dokonala ... myslim ze ji prectu asi jeste 2x nez sezenu druhy dil :-)) ************************** Louci se Jedlin! * Life is so beautiful, * * why must we... * **************************