Posted By: KrupickaM (NATO se*u) on 'CZyummies'
Title:     Re: Vitaminy
Date:      Tue Apr 27 19:25:09 1999

> Tohle mi musi nekdo rict:
> a) susena paprika - cerstva paprika je znama svym vysokym obsahem vitaminu
> C, jak je to s tim, kdyz se ususi a pomele.

Suseni bych nevidel jako velkou ztratu, ale vit. C se nici pri teplotach AFAIK 
nad asi 70 stupnu. Mleti nevadi.

> b) krajeni - zelezne (?)(hlinikove(?)) predmety udajne nici vitamin C, jak
> rychle se to deje? kolik % se ho znici kdyz napr. rozkrojim pomeranc?

Netusim, snad to souvisi s tim, ze se hlinik muze snadno oxidovat... tohle 
bych musel nastudovat. Ale s blizicimi se zkouskami se na to dostane pozdeji.

> c) co brambory, taky se pise, ze tam je dost vit. C vzhledem k tomu kolik 
> jich clovek sni, pocita se to ale na syrovy, vareny, peceny, jinak upraveny? 
> Co s nima mam delat, aby tech vitaminu tam zustalo co nejvic? Snad ne jist 
> syrovy. 

Obsahuji. Ale varenim se ztraci. Da se tomu predejit tim, ze hazes brambory az 
do vrouci vody. Moc to nepomuze, ale aspon trosku.

>                                                Vosoba

Nastuduju, je to zajimava problematika. A neni uplne mimo obor.

Martin
    ==-Martin Krupicka-===-krupickam@writeme.com-===-ChatNick: Mrqa-==

Search the boards