Posted By: KrupickaM (NATO se*u) on 'CZyummies' Title: Zjevena pravda o vitaminu C Date: Fri Apr 30 10:46:49 1999 Tahal jsem rozumy z potravinaru a ono se to vyplatilo. Haklivost vit. C na kovy: kovy katalyzuji premenu kyseliny askorbove na kys. dehydroaskorbovou (doufam). Ktera sice porad ma antiskorbuticke ucinky, jenze mnohem, mnohem mensi. Staci velice male mnozstvi kovu na rozlozeni velkeho mnozstvi vit. C. Neznamena to ale, ze pokud si prekrojis pomeranc nozem, nezbude v nem ani spetka vitaminu. To proste nezreaguje. Jina vec by byla, kdybys dal pomerancovy juice do kovoveho hrnce nebo do sklenene konve. Srovnanim po kratke dobe bys dosel k tomu, ze v tom hrnci moc vitaminu nezbylo. Haklivost vit. C na teplo: Vitamin C se teplem rozklada. Mnozstvi rozlozeneho vitaminu se pry neda urcit ani moc radove. Zalezi na hromade okolnosti, treba jine latky chrani pred rozkladem vit. C tim, ze se rozlozi drive nez on. Potraviny jsou velice slozite komplexy, kde se tohle neda obecne rict. Presto je mozne tvrdit, ze pri soucasne spotrebe brambor v cechach neni vit. C v nich obsazeny zanedbatelny. Pro ochranu pri vareni proto opravdu brambory az do vrouci vody. Presto zustava nejlepsim zdrojem cerstve ovoce, zejmena pak cerny rybiz (mi teda moc nechutna). Samozrejme citrusy, potazmo sipky, ale ty se dlouho vari. Ale i pri dlouhem vareni se proste cast vit. C nerozlozi. Ale zbude ho pry doost malo. Veselou hipervytamynozu preje Martin ==-Martin Krupicka-===-krupickam@writeme.com-===-ChatNick: Mrqa-==