Posted By: KrupickaM (Ja mam balsoj pistaljet) on 'CZyummies' Title: Syrove fondue Date: Thu Jun 27 19:53:58 2002 Dnes se mi povedlo udelat domaci syrove fondue, takze pro ty z vas, kteri by chteli taky zkusit, prikladam postup: Zakoupi se vino (aromatictejsi, bile), syr (aromatictejsi, tucny (aspon 45%)), doma se splasi troska solamylu a lzice palenky. Vino se naleje do nejlepe teflonoveho hrnce, zacne ohrivat, prisype se syr. Pomer je zhruba 1:1, trosku vic vina, takze na 10 deka syra 1 dl vina, nebo asi 1,2dl. Zahrivame, michame, ono to zacne delat takovou hroudu v zabarvenem vine, nicmene se nelekame a michame, ono se to zacne mirne poddavat. Kdyz po 10 minutach ztratite posledni nadeji, ze se to kdy spoji, tak tam vlijete solamyl (cca lzice) rozmichany se studenou vodou. Intenzivne promichat, a ejhle, ono se to spoji v jednolity sliz. Trosku se tomu pomuze tou palenkou (oficialne Kirsch, mozno cokoli). Pokud je to moc huste, mozno doredit vinem. Cilem je dosahnout velice hustou omacku, srovnatelne zhruba s cerstve uvarenym, jeste horkym pudinkem. Samozrejme je nutno mirne ochutit, ja pouzil muskatovy orisek, drceny cerny pepr, trosku cesneku a samozrejme dle chuti prisolit. Konzumuje se za staleho prihrivani bud na specialnim udelatku nebo na varici, pripadne se to chvili ji, chvili ohriva, tak na stridacku, ale moc to nevydrzi, tak pozor :). Pokud se s tim nechcete patlat, je mozno ve vasem oblibenem supermarketu zakoupit vyrobek svycarske firmy Tiger, ve variante Classic, nebo Appenzeller. Classic docela smrdi, ale je vyborny, App... smrdi uplne priserne a je jeste lepsi :) A priprava je trivialni, vymackne se to z folie a ohreje, za 2 minuty hotovo. Konzumace - na vidlicky se napichuji kostky chleba (mozno nasucho osmahnout(toast)), maceji se v syru a pozivaji. Pripadne mozno jeste dochucovat lehkym ot~apnutim v drcenem koreni na zvlastnim malem talirku :) Ohledne vina - lepe nejake levnejsi ceske (moravske) mlade, suche vino aromaticke odrudy. Rozhodne ne krabice a vino s motylem a tak. Syr by mel byt take aromaticky, at to neni jen tupa syrova hmota. Mnou dnes pouzity emental nebyl to prave, porad malo smradlavy, ani po mirne pomoci nivy. Ale dobre to bylo :)) Puvodne je pouzit syr Grue`re, ktery ale bude blbe k sehnani, nicmene ten emental (v jakekoli variante) dostacuje. Fantazii pri dochucovani se meze nekladou, takze muze byt s houbami, mozna bych riskl tvaruzky, zeleny pepr, proste cokoli :) Dobrou chut Martin ==- Martin Krupicka -===- martin@pinknet.cz -===- ChatNick: savec -== Signature last changed: 31.05.2000 --- nezbylo misto na citat Signature administrator: martin@vscht.cz --- jen seriozni nabidky